Η σφαγή του Διστόμου

Αναπαραγωγή του βίντεο
el

Περιγραφή θέματος

Στις 10 Ιουνίου 1944 οι κάτοικοι του Διστόμου δέχονται μια από τις πιο άγριες επιθέσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα σε λίγες ώρες, 218 άμαχοι πέφτουν νεκροί από τους Γερμανούς στρατιώτες. 65 χρόνια μετά, οι «Νέοι Φάκελοι» επιστρέφουν στο Δίστομο και καταγράφουν συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων που είδαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια τους. Σήμερα, οι συγγενείς των θυμάτων, μετά από ένα μαραθώνιο δικαστικό αγώνα, βρίσκονται πολύ κοντά στην εκδίκαση μιας απόφασης που θα τους αποζημιώσει με 25 εκατομμύρια ευρώ, και η οποία όπως φαίνεται θα ανοίξει τον δρόμο και για δεκάδες ελληνικά χωριά που είχαν την ίδια μοίρα. Η Αρετή Μαγκοπούλου ταξίδεψε στη Γερμανία και σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών αναζητά την απάντηση στο πότε η Γερμανία σκοπεύει να δώσει τα χρήματα των αποζημιώσεων. Ακόμα, σε ένα μικρό χωριό έξω το Ανόβερο, συναντά τον Ντίτερ Μπέγκεμαν, τον ιστορικό που εδώ και 25 χρόνια ερευνά την σφαγή του Διστόμου. Τέλος, η εκπομπή φέρνει στο φως αποκαλυπτικά νέα στοιχεία, όπως ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο Γερμανού στρατιώτη, ο οποίος περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις σκηνές που είδε στο Δίστομο το 1944. Εικόνες που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορούν να βγουν από το μυαλό μου.»

Σχόλιο

  • Παναγόπουλος Γεώργιος
    Iστορική Ευθύνη φέρουν για άλλη μια φορά οι κυβερνήσεις της Ελλάδος το λιγότερο σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν η νομική στήριξη των Ελλήνων και των απογόνων τους, που υπέστησαν αυτές τις θηριωδίες αλλά δυστυχώς για τόσο καιρό η δουλοπρέπεια μας ξεπέρασε κάθε όριο .
  • Γεώργιος Σαμωνάς
    Στις 10. 06 1944 δεν ήταν μόνο το Εγκλημα του Διστόμου που έπραξε απάνθρωπα ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ γερμανικός στρατός στις 9.6.1944 βούλιαξαν το καράβι Tanais με 600 κρατουμένους Ελληνες και Ελληνοεβραίους ένα διαβολικό σχέδιο να το πάνε μπροστά στις τορπίλες Αγγλικού υποβρυχίου οι ζωές που χάθηκαν μέσα σε 24 ώρες πέρασαν τις 800.
  • Παναγιώτα
    Αναρωτιέμαι αν ποτέ θα δικαιωθούνε αυτοί οι άνθρωποι. Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα που έχει συμβεί αυτή η κτηνωδία. Άραγε πότε η πολιτική θα ακολουθήσει την Δικαιοσύνη?

Προσθέστε το σχόλιό σας