Μαθήματα Κυπριακής Ιστορίας

Αναπαραγωγή του βίντεο
el

Περιγραφή θέματος

Η δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ Κατερίνα Λομβαρδέα ταξιδεύει στην Κύπρο και τα κατεχόμενα για να αποκαλύψει τι δεν μαθαίνουν ποτέ οι μικροί Κύπριοι μαθητές. Ένα σημαντικό ρεπορτάζ για την «μισή ιστορία» που διδάσκεται στα Κυπριακά σχολεία, την στιγμή που στα κατεχόμενα τα βιβλία ιστορίας του ψευδοκράτους έχουν αλλάξει, κι έχουν εκσυγχρονιστεί αφαιρώντας τα εθνικιστικά αποσπάσματα εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Με μία σπάνια ειδική άδεια ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ μπαίνουν σε μία σχολική τάξη και παρακολουθούν το μάθημα ιστορίας στα κατεχόμενα. Στην Λευκωσία, η Κατερίνα Λομβαρδέα μιλά με τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου που προσπαθεί να «μην κάνει τα λάθη της Ελλάδας» στην αλλαγή των βιβλίων αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου που πρωταγωνιστεί στον «σκληρό» πόλεμο για τα βιβλία της ιστορίας που εξομολογείται στους Νέους Φακέλους ότι θα ζητήσει από τους μαθητές «να πετάξουν τα βιβλία».

Σχόλιο

  • Stavros
    Τελικά αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια μεταρύθμισης δεν ξέρω αν θα είμαστε βλάκες, ξεροκέφαλοι ή απλά κρίμα
  • Σπαρτιάτης
    Είναι λάθος να λες «κυπριακή ιστορία». Το σωστό είναι ιστορία της Κύπρου, έχει διαφορά. Η ιστορία της Κύπρου είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Η αναλογία του πληθυσμού της ελληνικής κοινότητας (ελληνορθόδοξοι-Μαρωνίτες-Λατίνοι-Αρμένιοι κ.α.) σε σχέση με την τουρκική (τούρκοι και ρομά) ήταν 4,5 φορές μεγαλύτερη. 82% με 18%. «Οι ελληνοκύπριοι δεν ζούσαν ποτέ μόνοι τους στη βόρεια Κύπρο». 34 αιώνες (1400π.Χ.-2011μ.Χ.) ζούσαν μόνο Έλληνες σε όλη την Κύπρο. Οι τούρκοι εποίκησαν τη μεγαλόνησο μετά το 1600μ.Χ. Ο υπουργός παιδείας πρέπει να πεθάνει (πολιτικά)

Προσθέστε το σχόλιό σαςΗ δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ Κατερίνα Λομβαρδέα ταξιδεύει στην Κύπρο και τα κατεχόμενα για να αποκαλύψει τι δεν μαθαίνουν ποτέ οι μικροί Κύπριοι μαθητές. Ένα σημαντικό ρεπορτάζ για την «μισή ιστορία» που διδάσκεται στα Κυπριακά σχολεία, την στιγμή που στα κατεχόμενα τα βιβλία ιστορίας του ψευδοκράτους έχουν αλλάξει, κι έχουν εκσυγχρονιστεί αφαιρώντας τα εθνικιστικά αποσπάσματα εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Με μία σπάνια ειδική άδεια ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ μπαίνουν σε μία σχολική τάξη και παρακολουθούν το μάθημα ιστορίας στα κατεχόμενα. Στην Λευκωσία, η Κατερίνα Λομβαρδέα μιλά με τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου που προσπαθεί να «μην κάνει τα λάθη της Ελλάδας» στην αλλαγή των βιβλίων αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου που πρωταγωνιστεί στον «σκληρό» πόλεμο για τα βιβλία της ιστορίας που εξομολογείται στους Νέους Φακέλους ότι θα ζητήσει από τους μαθητές «να πετάξουν τα βιβλία».